Vyhledej
Taneční skupina Attitude DKnL > Sport > ostatní sporty

Zimního Gladiator race v Josefově se zúčastnila i dvojnásobná mistryně světa Zuzana Kocumová

Redakce / 13.02.2017, Jaroměř - Jaroměřsko
Zimní gladiator race dostál svému názvu: proběhl na sněhu a ledu. Vítězku ženské kategorie Zuzanu Kocumovou by jistě nezaskočilo, kdyby se zimní extrémní závod Gladiator race běžel na lyžích. Dostatek sněhu, teplota kolem nuly a led na Metuji slibovali skutečně zimní překážky.

FOTOGALERIE - Gladiator race - zima 2017

Dětské závody

Příležitost k závodění se dává na těchto extrémních závodech i dětem, kterých zde startovalo 109. Jestli máte doma prcka, který tuto zimu vyleze na všechny hromady sněhu, to je ideální účastník tohoto závodu. Jízda po zadku byla nejlepších způsobem jak zdolat prudké zasněžené srázy - rychlá, bezpečná a odpočinková forma.

Malé účastníky letních verzí nemohl zaskočit skok přes oheň, na druhé straně díky dostatku sněhu si zaházeli i sněhovou koulí - trefa do terče však byla jednou z nejpodceňovanějších disciplin. Právě zde děti nejčastěji dělaly 20 trestných dřepů, zde potenciální mrštní medailisti ztratili nejdůležitější sekundy. Ty potom doháněly na okruhu se závažím v podobě více než metrové větvě, ale také výlezem a slezem z velké hromady sněhu. Klasikou v tomto závodě jsou opičí disciplíny - v tomto případě přelézání síťové stěny a překonání vysoké rampy. Osobně mě mrzelo, že děti neměly šanci překonávat kontejner, jak tomu bylo v dospělé verzi - příště se přimlouvám alespoň za popelnici.

Každý malý závodník či závodnice v cíli obdržel medaili (krutě těžká!) a mohl se vyfotit s gladiátorským nářadíčkem (štít, meč, dýka) před gladiátorskou tabulí. 

Ačkoliv dosažené časy pro mnohé děti nebyly to nejdůležitější, je dobré vědět, že nejrychlejší závodník nebyl zdaleka nejstarší a že se dostal na této překážkové trati pod 6 minut (5:45 min.).


Hlavní závod

To, co je v létě příjemným osvěžením, stává se v zimní pojetí druhým extrémem: ledová Metuje, která zčásti lemuje hranice Josefova, byla jistě přelomovou překážkou - jednou z 20 na 5kilometrové trati hlavního závodu. Fotky dokazují, že se našli i tací, kteří si koupel zrhuba v polovině závodu vychutnali celým svým tělem, naopak ve smíšených dvojicích se našli gentlemani, kteří umožnili partnerce zůstat v suchu. K vidění byla různá řešení nepromokavosti bot, otázkou je, jestli vůbec byla šance doběhnout do cíle suchou nohou. V takovém závodě je dobré se smířit s tím, že neoprenové ponožky, široká izolepa kolem kotníků ani goretexová membrána přírodě odolat nemohou.

Nezvládnutá překážka byla penalizována 20 angličáky - v juniorské kategorii, u žen i mužů. Některé z disciplín měly pánské a dámské verze - zátěže byly odlišeny počtem pneumatik, váhou přenášeného kamene či soudku, ale třeba výška přeskakovaného ohně byla ovlivněna subjektivním názorem hasiče, který oheň udržoval. 

Nejrychlejší závodník tuto sněhovou trať zdolal za 38 min 14 s, nejrychlejší žena (Zuzana Kocumová) za 45 min 44 s. Nejrychlejší smíšená dvojice byla z Kolína a v cíli se společně pár objevil za 53 min 29 s. Hlavní závod absolvovalo 1227 závodníků. 


Budeme rádi, pokud nám nějaký závodník pošle své dojmy ze závodu - ať již pozitivně či negativně laděné, vždy motivující. 


Za nás jsou již jedničkami organizátoři - zimní Gladiator race v Josefově byl výzvou rozhodně i pro ně!

Kateřina Sekyrková

Související články
Gladiátoři se utkají v pevnosti Josefov v závodě Inov-8 GLADIATOR RACE
Po úspěchu Gladiator race v pevnosti Josefov přicházejí organizátoři se zimní variantou tohoto sportovního klání bez hranic!
Již první zářijový víkend proběhne v Jaroměři Josefově další závod série GLADIATOR RACE!
Gladiátoři v Josefově přišli o cennosti. Vykradli jim auta.
TAXIS GLADIATOR RACE: Do Pardubic míří česká běžecká špička i závodníci ze zahraničí a vše bude pod dohledem kamer České televize
Již tento pátek startuje letošní zimní závod Winter Gladiator Race v Jaroměři - Josefově a to na nových tratích!
Na konci března se v Hradci Králové uskuteční tradiční běžecký závod Křížová desítka
Související odkazy
Gladiator Race
 
Vaše komentáře

Přečteno 1467x