Vyhledej
Taneční skupina Attitude DKnL > Názory/fotky/videa > Jan Holan

Hejtman Štěpán přijel do Dvora Králové hasit poplašné zprávy ohledně nemocnice

Redakce / 8.09.2017, Dvůr Králové nad Labem
Pokud jste si stejně jako autor tohoto článku mysleli, že výstavba 2 nových operačních sálů nad novou laboratoří je jen otázkou stanovení termínu a vyčlenění potřebných prostředků, tak by vás úterní informační schůzka na městském úřadě ve Dvoře Králové v mnohém překvapila. Kraj má sice koncepci zdravotnictví, ale v tom, zda a kde bude nové sály stavět, úplně jasno nemá.

FOTOGALERIE - Jednání o Městské nemocnici Dvůr Králové s hejtmanem Štěpánem, senátorem Hlavatým, starostou, vedením nemocnice a zastupiteli města

Proč tedy koncepce vznikají? Anebo kraj jasno má, jen v převolebním období zdržuje co nejvíce rozhodnutí, který je pro náš region nepopulární?

Proč si to můžeme myslet? 

Kraj si totiž zadal zcela novou studii, která má za úkol zjistit, zda by nebylo vhodné nové operační sály vybudovat v jednom z pater stávající budovy nemocnice. Jako jeden z hlavních důvodů zadání této studie kraj uvádí, že se původně pracovalo s náklady na dostavbu sálů nad laboratořemi ve výši cca 65 mil korun, ale že se později ukázalo, že tyto náklady budou cca 101 mil, což je jistě rozdíl, který je třeba řešit. O rekonstrukci sálů se ale v tomto případě rozhodně mluvit nedá, protože pravidla a normy pro operační sály jsou nyní zcela jiné a 2 operační sály by obsadily takřka celé patro. Tato studie, kterou mimochodem vypracovává firma odněkud z Moravy, rozezlila všechny přítomné současné i minulé zaměstnance nemocnice, protože podle nich to defakto znamená její útlum. Novou studii tak vesměs chápou jako zdržovací alibismus.

Proč už jen zadání této studie vzbuzuje pochybnosti?

Když budem mít nové operační sály v jednom z pater nemcocnice, tak budou pacienti ležet ve starých laboratořích?
- nové sály v jednom z pater nemocnice by znamenaly pokles lůžkové kapacity nemocnice o cca čtvrtinu až třetinu. 

- celé patro nemocnice nelze rekonstruovat za provozu, celá nemocnice by se musela po dobu rekonstrukce uzavřít. Možná i na celý rok 

- po dobu rekonstrukce odejdou lékaři, sestry a většina personálu - tedy cca 100 zaměstnanců a jejich rodin, kteří už se po rekonstrukci nemusí vrátit.

- stavět cokoliv ve staré budově je vždy náročnějí, než na zelené louce, nebo na již k tomu připravené stavbě

- co s polovičatou stavbou laboratoře, když tam sály nebudou? Zůstane takto nedokončený bunkr na desetiletí? Nebo se tam bude vymýšlet jiná náplň a stejně se něco stavět bude? 

Co dále zaznělo na setkání

- stěhování laboratoře
Hejtman Štěpán se podivoval, proč se laboratoře nepřestěhují ihned, když už jsou nově dokončené. Vedení i personál nemocnice tvrdí, že se stěhováním počkají do vyjasnění situace s dostavbou sálů. Tedy pokud bude termín za roky, přestěhují se ihned, pokud měsíce, tak klidně počkají ve starém okálu. A doplnili řadu rozumných argumentů podporujících toto řešení.

- je navrhováno slučování vedení trutnovské a dvorské nemocnice! V trutnovské nemocnici se za poslední rok vyměnili 3 ředitelé

- jednání o situaci v nemocnici bylo původně koncipováno jako schůzka zastupitelů města, senátora Jiřího Hlavatého a vedení nemocnice. O tom, že se bude jednání konat, byl informován také hejtman Štěpán, který v den konání schůzky projevil zájem se zúčastnit, což mu bylo samozřejmě umožněno. Z tohoto důvodu se neúčastnil na schůzce hojně kritizovaný náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar, který má výše uvedené plány na starosti. Nebyl pozvaný. Je však připraven se do Dvora vypravit a kroky vysvětlit. 

- Senátor Hlavatý opakovaně prohlašoval, že schůzka je zejména informační. Podle něj pracuje hejtman s nepřesnými informacemi a schůzka to má napravit. Snad se tak alespoň částečně stalo.

- všichni zúčastnění skutečně pracují s nepřesnými podklady! Hejtman Štěpán měl například špatné informace o počtu operací v královédvorské nemocnici - v jeho číslech vůbec nebyly zahrnuté moderní laparoskopické operace. Co tedy další údaje? Kraj měl zase nepřesné údaje o nákladech na nové sály nad laboratořemi - viz výše.

- Senátor Jiří Hlavatý se zmiňoval, že město převedlo před časem nemocnici na kraj s podmínkou zachování tehdy aktuální péče. A že pokud by se toto nedodrželo, tak by si ji město mohlo chtít vzít zpět. Aleš Cabicar tvrdí, že o tom smlouva vůbec nehovoří. 

- do Náchodské nemocnice nyní mají plynout miliardy na I. etapu modernizace a přestavbu (právě probíhá již opakované výběrové řízení - do 16. října 2017)

- ve Fakultní nemocnic v HK se má nyní rekonstruovat 21 operačních sálů

- je opravdu potřeba, aby obyvatelé menších regionů jezdili s každou hloupostí do FN v Hradci Králové, nemluvě o kontrolách, pěči a návštěvách rodinných příslušníků?

Není pro pacienta nic lepšího, než když dostane tu nejšpičkovější péči a ještě za ním každý večer mohou přijít rodinní příslušníci třeba jen na 5 minut cestou z procházky po lese! To stojí za něco peněz navíc. Starejme se a bojujme o naší nemocnici!

Jan Holan

Související články
Aleš Cabicar sám požádal o místo v představenstvu trutnovské nemocnice. Jen dočasně. Nový ředitel se nelíbí odborářům.
Vedení kraje nechalo vypracovat další studii operačních sálů ve dvorské nemocnici. Nápad míří na starou budovu
Podzimní zasedání královédvorských zastupitelů je již tento čtvrtek 14. září
Stanovisko města Dvůr Králové nad Labem k dostavbě operačních sálů v Městské nemocnici, a. s., Dvůr Králové nad Labem
Velký rozhovor s poslancem Ing. Jiřím Hlavatým
Laboratoře v královédvorské nemocnici se přestěhovaly do nových prostor. Podívejte se na videoreportáž a fotografie.
Zaměstnanci nemocnice ve Dvoře Králové se semkli a byli skvělí, říká hlavní sestra nemocnice Jana Holanová
Nemocnice Královéhradeckého kraje omezují počet odběrových míst na Covid-19
Vaše komentáře

Přečteno 2068x